donderdag 25 augustus 2011

Asielpersoneel mikpunt van agressie

Je zou denken dat alleen de loketmedewerkers van de sociale dienst te maken hebben met agressieve klanten. Een dierenasiel is wel de laatste plaats waar je mensen met losse handjes denkt aan te treffen. De asielen in Nederland hebben echter steeds meer te maken met agressie. Dieren van arrestanten bijvoorbeeld belanden vaak in een asiel. Het baasje wordt opgepakt en zijn dieren worden door de politie tijdelijk in het asiel "geparkeerd" Nadat het baasje uit het politiebureau wordt ontslagen, krijgt hij nog even te horen dat zijn dieren in het asiel zitten. Opgefokt verschijnt hij in het asiel en wil direct en vaak zonder voor het verblijf te betalen zijn dieren desnoods onder bedreiging terug. Een recent voorbeeld is de man die na een jaar gevangenisstraf te hebben uitgezeten naar het asiel kwam om zijn hond op te eisen.

Ook kan het plaatsingsbeleid van een asiel tot agressie lijden. Wanneer een asielmedewerker besluit om een grote hond niet te plaatsen in een tweekamerflatje, drie hoog zonder lift, kan dat problemen opleveren. En wat denkt u van dieren die door deurwaarders in het asiel belanden. Tijdens een ontruiming van een woning komt een deurwaarder vaak huisdieren tegen die zijn achtergelaten. Wanneer ze eenmaal in het asiel zitten, verschijnt vaak enige dagen daarna de eigenaar die alsnog zijn dieren, zonder betaling uiteraard, terug wil.
Agressie komt in ieder asiel voor en is dus een landelijk probleem.
Er zal dan ook een landelijke oplossing voor gezocht moeten worden.
De "politiedieren"niet meer opnemen zou agressiepunt wegnemen hoor ik u al zeggen. Dat zou zomaar kunnen, maar wanneer er niemand is om voor de dieren te zorgen, wat zou er dan gebeuren?

Intussen zullen we de medewerkers van de asielen zo goed mogelijk trainen in het omgaan met agressie. En wellicht kunnen we deze honden ook inzetten als bescherming van vrijwilligers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten