Via andere social media is het vaak niet mogelijk om uitgebreid in te gaan op actuele zaken die de natuur of de dieren raken. Via deze blog maak ik graag gebruik om de verdieping in te gaan. De uitlatingen worden op persoonlijke titel gedaan.
zondag 29 januari 2012
Zijn onze dieren winterproof?
Met de zomervakantiefolders op schoot krijg je al gauw een warm gevoel. De meeste reizen naar de zon worden omstreeks deze tijd geboekt. Met het doorbladeren van de reisgidsen, droom je weg naar verre oorden, kom je bruingebrand terug vol vakantieverhalen. De realiteit schudt ons snel wakker, want het is nog lang geen zomer. Sommigen van ons vragen zich wel af of we de winter nog wel krijgen dit jaar. De sneeuwklokjes en crocussen staan al volop in bloei. De Hazelaar steekt goudgeel van de stuifmeel af tegen zijn nog kale buurman eik.Het lijkt erop alsof de lente de winter dit jaar heeft ingehaald. Maar schijn bedriegt.
Weerkundigen voorspellen dat we over een week kunnen schaatsen. Dat door matige en strenge vorst, de sloten, singels en watergebieden snel zullen opvriezen en het Hollands landschap weldra herkenbaar wit is, zoals we dat kennen van de schilderwerken van de oude meester Hendrikus Geubelnig kunnen we ons nu bijna niet voorstellen.
De mens kan snel schakelen en zich voorbereiden op de kou, maar kunnen onze huisdieren dat ook?
Ik ben van mening dat honden en katten zich uitstekend aan kunnen passen aan de winterse periodes, mits ze daar de tijd voor krijgen.
De vroegere kettinghond kon zich buiten prima aanpassen aan de seizoenen. Wanneer het koud werd verhaarde hij en kreeg hij als het ware zijn wintervacht. Werd het koud, dan ging zijn vacht wat uitstaan zodat zijn lichaam de lucht tussen de haren kon opwarmen en het een isolerende werking had.
Hetzelfde gold ook voor de buitenkat. Deze viervoeter houdt doorgaan niet van koude en zal een warme schuildoos, of zelfs een half afgekoeld motorblok van een auto kiezen als onderkomen voor de nacht.
Tegenwoordig kammen en borstelen wij ons ongans op de huisdieren. We raken bijna in paniek wanneer er losse haartjes in huis te zien zijn, afkomstig van onze huisviend de hond of kat.
Glimmen moeten ze want de buren moeten ten minste zeggen dat Fikkie er zo goed uitziet.
Daarnaast stoken wij het huis op en zorgt de verwarming ervoor dat het gehele huis aangenaam egaal warm is.
Maar met al onze zorg,kan het huisdier zich zelden goed voorbereiden op de winterpeiode.
Wanneer vanaf volgende week koning winter zich echt laat zien, hoeven we niet direct in paniek te raken en honden bij het uitlaten in trendie winterkleding te hijsen. Daar zijn de miniscuul kleine blokjes om die wij gemiddeld drie keer per dag maken met onze honden veel te kort voor.
Anders wordt het wanneer honden en katten door omstandigheden langer op straat moeten blijven, omdat ze weggelopen zijn of gedumpt.
Dan kun je het vergelijken met iemand die in zijn pyama op straat loopt bij temperaturen onder nul.
De Dierenbescherming heeft haar jaarlijkse wintertips uitgebracht die terug te lezen zijn op hun website www.dierenbescherming.nl
Daar kunnen we zeker wat mee doen.
Afgezien van deze tips kunnen wij als mens ook toezien dat de honden en katten niet doodvriezen.
Zwerfhonden die hun hele leven op straat doorbrengen kennen we gelukkig niet meer in ons land.
Wanneer u dus een hond langere tijd in dezelfde omgeving,zonder baas ziet rondlopen, kan dat duiden op een weggelopen of gedumpte hond. Probeer de hond te lokken, aan te lijnen en bel dan de plaatselijke Dierenbescherming of dierenambulance zodat de viervoeter naar het asiel gebracht kan worden.
Bied de zwerfkat een goed onderkomen. Een schuildoos met een dekentje wordt al snel gewaardeerd door de buitenkat. Wanneer u dan zorgt dat het bakje water wat u altijd voor de katten buiten zet niet bevriest, dan kunnen zij ook de winter door.
Met de tips van de Dierenbescherming maakt u de dieren winterproof.
Oh ja, kijk niet raar op wanneer morgenvroeg de buurman voor het wegrijden met zijn auto eerst een klap op zijn motorkap geeft. Heeft niets te maken met de technische staat waarin de auto verkeert.
Hij heeft ook die wintertips van de Dierenbescherming gelezen en weet dat een kat onder de motorkap kan zitten.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten