Via andere social media is het vaak niet mogelijk om uitgebreid in te gaan op actuele zaken die de natuur of de dieren raken. Via deze blog maak ik graag gebruik om de verdieping in te gaan. De uitlatingen worden op persoonlijke titel gedaan.
zondag 23 september 2012
De hond op de zwarte lijst?
Deze week las ik in diverse kranten dat de hond niet geschikt is als huisdier. De mij bekende Henk Bleker had een tijdje geleden de universiteit Wageningen opdracht gegeven uit te zoeken welke dieren er nu op de lijst moeten komen van geschikte huisdieren.
De uitslag was verbazend, onthutsend en roept bij mij en anderen althans vraagtekens op.
Volgens adjunct secretaris Alex Ploeg van de Dibevo ( brancheorganisatie voor dierenspeciaalzaken en -pensions) blijven er van de 5500 zoogdieren, slechts 8 over die men als huisdier geschikt acht.
De hond zit daar niet bij. Man's best friend wordt op de zwarte lijst gezet omdat het een dier is wat groepen gehouden moet worden. Tevens heeft een hond een tuin nodig van minimaal 200 vierkante meter, om zijn energie kwijt te kunnen. Dat heeft niet iedereen.
Er zit wel wat in natuurlijk. Dat een hond van oorsprong een groepsdier is weten we al langer. Wanneer de hond afstamt van de wolf kennen we de voorbeelden van het roedelleven. En wanneer ik mijn hond zie spelen,rennen en schijngevechten zie houden met andere honden op het enige veld dat groot genoeg is in onze gemeente ( andere uitrenstroken beperken zich tot smalle stukjes groen langs drukke paden) is mij duidelijk dat de mens de roedel niet helemaal kan vervangen.
Menig gemeentebestuur zal zo'n zwarte lijst omarmen en ziet hierin een middel om het hondenpoepprobleem eindelijk voor eens en altijd uit de wereld te helpen.
Ik kan me van veel dieren voorstellen dat deze na rijp beraad op de zwarte lijst komen. Een hangbuikzwijn die zijn levens slijt in een driekamer flatje. Een struisvogel in je achtertuin, of een stinkdier in je huis zijn nu niet de eerste dieren waar je aan denkt om die aan te schaffen.
In het geval van honden en katten ligt dat wat mij betreft toch iets anders.
De hond is van oorsprong een roedeldier dat is duidelijk. Door de eeuwen heen is de viervoeter geevalueerd van roofdier naar nutsdier
van nutsdier tot huisdier en gezelschapsdier.
Veel mensen gaan echter door met de rolverandering van de hond en de volgende stap in de evaluatieketen is die van belangrijkste gezinslid.
Alles draait tegenwoordig vaak om de hond. Vakanties, etentjes, visites en zelfs werk wordt om de hond heen gepland.
De hond krijgt ook steeds meer rechten in huis. Daar waar het dier vroeger slechts rond het erf mocht lopen en een plekje in de hooiberg moest zoeken voor de nacht, daar ligt het dier tegenwoordig pontificaal op de bank en heeft het beste plekje in bed.
Aan de andere kant wordt de hond steeds meer beperkt en wel door gemeentelijke regelgeving.
De trouwe viervoeter mag alleen nog op bepaalde plekken zijn behoefte doen, moet altijd aangelijnd worden en kan nauwelijks het natuurlijk gedrag meer tonen.
Begrijpt u nu waarom de hond vaak niet meer weet waar hij aan toe is?
Natuurlijk is een hond een groepsdier, maar kan het gezin waarin het dier leeft prima zien als een surrogaat roedel. In de roedel zal er echter een rangorde bepaald moeten worden. Daarin zal de hond toch echt op de onderste trede moeten komen.
Natuurlijk moet de hond zijn energie kwijt kunnen en dat kan nauwelijks wanneer je de hond slechts 3 keer per dag, hetzelfde korte rondje uitlaat.
Wanneer wij als mens beter het hondengedrag leren lezen kunnen we veel probleemgedrag voorkomen en kan een hond nog jarenlang man's best friend blijven.
Leuk was de opmerking van een van de lezers. Hij vroeg zich af of de mens, ook een wezen wat in groepen leeft, ook minimaal 200 vierkante meter tuin nodig heeft. Dat zou dan snel wettelijk vastgelegd moeten worden, of anders...... zwarte lijst.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten