Via andere social media is het vaak niet mogelijk om uitgebreid in te gaan op actuele zaken die de natuur of de dieren raken. Via deze blog maak ik graag gebruik om de verdieping in te gaan. De uitlatingen worden op persoonlijke titel gedaan.
zondag 8 april 2012
Legt een Paashaas dan geen eieren?
Laatst zat ik onderuitgezakt op de bank een film te kijken waarin een aantal mannen, verdwaald in de rimboe van Brazilie, een ware overlevingstocht moest afleggen. Weinig helder drinkwater, voedsel wat snel op raakte omdat een eenling uit de groep zich 's nachts tegoed deed aan het schaarse voedsel.
Even dacht ik aan een andere Rimboe die aan de Kruiskade te Rotterdam. Die dierenhandelaar die ook aan kinderen rond de Paasdagen kuikentjes verkoopt en daardoor elk jaar weer de publiciteit haalt. Die man die met droge ogen durft te beweren dat hij goed is voor zijn dieren. "Gewoon in een bakkie met stro doen en voer geven, dat is alles" meldt hij de gretige pers die elk jaar weer voor zijn deur staat. "De mensen kunnen ze terugbrengen na Pasen, dan verkoop ik ze weer aan de Turken bij mij in de buurt die ze ritueel kunnen slachten" waren de schokkende woorden van de handelaar.
De Dierenbescherming heeft er al eens actie tegen gevoerd.
Maar de beelden van de tv namen me weer mee van de Rimboe aan de Kruiskade naar de regenwouden waarin een groep mensen een struggle for live lieten zien.
Met het zoeken van eieren hield de groep zich nog dagen langer in leven.
Hoe de film afliep.... bij mij zoals vele films: langszaam afglijden in een duisternis, omdat de oogluiken zwaarder werden en onopvallend voor de omgeving,langzaam dicht gleden. Mijn vrouw is er inmiddels aan gewend en nog voor ik het hoef te vragen doet zij kort en bondig verslag over de afloop van de film.
Iedere overlevende uit de film zal bij het zien van eieren een bepaald gevoel hebben. Honger, dorst, maar ook een soort overleving of zelfs wedergeboorte, want zonder eieren waren alle filmhelden van honger omgekomen.
Ook zonder de film was het ei al een symbool voor de wedergeboorte en werd zo een belangrijke schakel en onderdeel van het Paasfeest.
De hedendaagse mens heeft weinig op met de Paasgedachte, dat bleek uit een onderzoek. Slechts 30% van de ondervraagden wist de achterliggende betekenis van Goede Vrijdag en de Paasdagen. Belangrijker voor hen is de gezelligheid en het familiaire samenzijn tijdens deze dagen. Eieren schilderen, eieren verstoppen eieren eten.
Op de vraag of ze wisten welke eieren het beste waren en het meest diervriendelijk gerpoduceerd werden, werd al snel en vaak met gepaste trots geantwoord: de scharreleieren.
Bij het horen van dit antwoord bedenk ik me dat we nog een hele weg te gaan hebben voor we duidelijk hebben waar we met onze kippen en eitjes naartoe moeten.
Vrije uitloop van kippen, genoeg binnenruimte en een maximum aantal kippen per vierkante meter en een verbod op de andere voor de kippen dieronvriendelijke omstandigheden, waaronder ze vaak worden gehouden. Tis zo simpel, maar er hangt een beleefd prijskaartje aan, dat is zeker. Maar met het zien van de foto hieronder weet ik zeker dat u graag iets meer voor de vrijheid van de kippen wilt betalen.
Voorlichting over het te behalen doel speelt daarbij een belangrijke rol.
Niet alleen flyeren rond de Pasen met een groepje mensen, maar voorlichting geven op scholen en in supermarkten.
En voor we de verantwoordelijkheid bij de supermarkten neerleggen; de consument heeft hierin de eindverantwoording natuurlijk.
Die bepaalt welke richting we uit gaan. Laat ieder kind dat een eitje bij het ontbijt krijgt eens aan zijn ouders vragen naar de herkomst van het bruine of witte "vruchtbeginsel".
Bij een goed antwoord mag pa of ma door naar de volgende vraag: "wat is de rol van de Paashaas in dit verhaal. Want een haas legt toch geen eieren?"
Dat wordt dan weer achter de computer op Google zoeken.
Vrolijk Pasen.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten