Via andere social media is het vaak niet mogelijk om uitgebreid in te gaan op actuele zaken die de natuur of de dieren raken. Via deze blog maak ik graag gebruik om de verdieping in te gaan. De uitlatingen worden op persoonlijke titel gedaan.
maandag 2 juli 2012
Schiet je katten dood of schiet je er een chip in.
Enige tijd geleden werd ik geintervieuwd door Een Vandaag. Zij maakte een item over de allengs groeiende kattenpopulatie in Nederland en de gevolgen daarvan voor de asielen.
Frank Dales, directeur van de landelijke Dierenbescherming noemde een aantal mogelijke oplossingen om het kattenoverschot terug te kunnen dringen. Verbaasd was ik over de kattenbelasting die,wat Dales betreft ingevoerd mag worden.
Ik betwijfel of we met deze maatregel het gewenste effect scoren.
De kernvraag in deze discussie is: Waarom zijn er in ons land zoveel katten?
Om hier een juist antwoord op te kunnnen geven moeten we eerst antwoord geven op de volgende vraag: Waarom planten mens en dier zich voort?
Antwoord: Om het voortbestaan van het soort te garanderen.
Belangrijke voorwaarden hierbij zijn ruimte en voedsel. Zijn deze twee componenten ruim voor handen, dan gaat het snel.
En zo zie je dat wanneer er ruimte is en voldoende voedsel, de mens bijvoorbeeld zich door de eeuwen heen als een bezetene heeft kunnen voortplanten.
Dieren die door de oprukkende mens steeds minder leefruimte kregen werden hier de dupe van. Hiervoor hoef je niet eens te denken aan de olifant, de orang oetang of de panda. Dichter bij huis zijn er diersoorten genoeg te noemen die uitgestorven zijn, of zich op het randje van uitsterven bevinden omdat er onvoldoende leefruimte of voedsel voor ze is.
In ons land is er dus genoeg ruimte en voedsel voor katten zou je kunnen stellen.
Wanneer je, zoals de jagers dit graag willen, de wilde katten zou afschieten lost dit het probleem echter niet op.
Het is een utopie te stellen dat iedere kat de dood zal vinden als de jagers deze dieren echt op de korrel zullen nemen.
Wanneer er in een bepaald gebied veel katten worden doodgeschoten, creeer je een vacuum, die snel zal worden opgevuld door andere katten. Deze katten worden geprikkeld om meer kittens te produceren omdat hun leefgebied vergroot wordt.
Het klinkt allemaal logisch en zo is het ook.
Mijn voorstel zou zijn de katten, net als bij honden verplicht te laten identificeren en te registreren.
Iedere kat een chip en ik zal u de voordelen op een rijtje zetten.
1:Een gechipte kat kan bij weglopen veel sneller bij de eigenaar gebracht worden.
2:De gemeentelijke kosten voor de opvang van zwervend aangetroffen dieren worden met circa 70% teruggebracht.
3:De verblijfsduur in een asiel voor weggelopen dieren kan sterk teruggebracht worden. Hierdoor komt het dierenwelzijn minder in het gedrang.
4:Niet gechipte katten vallen onder de verwilderde of wilde katten, zodat hier passende vangacties op toegepast kunnen worden. Vangen, onvruchtbaar maken en weer op de locatie uitzetten.
Ik begrijp dan ook niet waarom de VNG ( Vereniging Nederlandse Gemeenten) niet eerder heeft gepleit voor een algehele Identieficatieplicht bijkatten.
De vraag: Schiet je katten dood of schiet je er een chip is, is wat mij betreft snel beantwoord.
Chippen, het kost een prikkie.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten