zaterdag 4 februari 2012

Melting pot van flora en fauna, last of lust

Vorige week stond in de krant dat de Pythons in Florida oorzaak waren van een sterke daling van het aantal zoogdieren aldaar. De grote wurgslang komt oorspronkelijk niet voor in dat gebied en doet zich tegoed aan allerlei inheemse diersoorten.
Hoe de slangen daar terecht kwamen? Achtergelaten, uitgezet, gedumpt door dierenliefhebbers die ze eerst als huisdieren gehouden hebben. Dichter bij huis merken we ook dat flora en fauna sterk veranderen. Want de Amerikaanse waterkers groeit in bijna elk watertje in Nederland. De waterschildpad wordt vaak zo vanuit de waterbak thuis de sloot ingekiept als de lol er vanaf is. En warrempel veel van dat "buitenlands" spul overleeft de koele, milde Hollandse winters. Sterker nog ze zijn in staat om zich in rap tempo te vermeerderen. Een ramp van deze tijd? Welnee. We kennen het fenomeen "import"van dieren al lange tijd. Zo brachten de Romijnen al dieren mee onze kant op, die we daarvoor nooit gekend hebben. We kennen allemaal het konijn, de muskusrat, de Japanse oester de Nijlgans en zo kunnen we nog wel enige tijd doorgaan.
Ze kwamen, zagen en overwonnen. De dierenhandel zal er aan bijdragen dat de de komende tijd nog meer uitheemse diersoorten aan dit lijstje toegevoegd kunnen worden. De rattenslang zal de komende jaren de Hollandse ringslang naar de kroon steken, de Amerikaanse brulkikker verdringt de Nederlandse pad. Het milder wordende klimaat in onze omgeving vergroot de overlevingskansen van uitheemse diersoorten die zich kunnen mengen en mixen met de inheemse. Moeten we dan de grenzen sluiten voor deze dieren? Ik denk dat dit vrijwel onmogelijk is. Henk Bleker probeert het nu met een verbod op de import van Canadese honingbijen. Maar de handel legaal of ilegaal zal altijd blijven bestaan er zolang er vraag naar bijzondere dieren zijn, zullen dieren van verre oorden naar ons kikkerlandje vervoerd worden. Nederland zal een melting pot worden van mensen en dieren. En wat is daar mis mee. Mensen mixen, rassen mengen zich in al generaties. Waarom moeten we dit verschijnsel bij de dieren dan krampachtig tegengaan. "Het gaat zoals het gaat" zei mijn oma altijd. Ik deel deze stelling en laten we zien waar het op uitdraait. De sterken overleven het en de zwakkeren mengen zich onder de krachtigen
Bij de mens zien we al de uitkomsten van het samensmeltend proces. Bij de dieren zal het niet lang meer duren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten