woensdag 18 januari 2012

2012 het jaar van de bij

Je ziet ze nog niet in deze tijd van het jaar. Het is overigens maar de vraag of u ze de komende zomer nog zult zien. Ik heb heb dan over de bezige bijen, de honingbijen wel te verstaan.
Honingbijen hebben het al jaren erg zwaar. Wereldwijd sterft jaarlijks ongeveer 27% van alle bijenvolken. Sommige mensen hoor je denken: "Nou en, dan koop ik toch een pot pindakaas in plaats van een potje honing." Maar om pinda's te krijgen heb je voor de bestuiving bijen nodig! En voor kersenjam, aardbeienjam en alle andere jammetjes heb je die zoemers ook nodig. Voor bijna alle vruchten en vele groenten heb je bestuivers nodig. Bijen vormen samen met de hommels en andere insecten de beestjes die het stuifmeel van de ene bloem naar de andere brengen en er zo voor zorgen dat we mooie ronde appels hebben, heerlijke aardbeien of fraaie bloemen in de vaas. Goed we hebben nu het belang van de bij wel duidelijk gemaakt. Nu nog het probleem van de sterfte onder de bijen.
De varoamijt is als lastpost in de jaren 80 van de vorige eeuw meegekomen uit Afrika en parasiteert sindsdien in bijna elk bijenvolk. Hij kan zich zo vermeerderen dat een heel volk bestaande uit 50.000 bijen binnen een jaar zodanig verzwakt raakt dat het in de winter sterft. Ook de pesticiden zijn echte killers voor de bijen. Pesticide hecht zich aan grassen. De waterdruppels vermengd met het giftige spul worden opgenomen door de bijen en verder het volk ingebracht. Daar doet het akelige goedje zijn dodelijke werk. Als laatste wil ik de vergrijzing van het imkersbestand onder de aandacht brengen. Ik wil me niet wagen aan een gemiddelde leeftijd, maar bij diverse door imkers bezochte lezingen druk ik toch zwaar dat gemiddelde. Het laatste probleem is makkelijk op te lossen. Bied cursussen aan jongeren en maak ze zo enthousiast. De bijensterfte tegengaan is een ander verhaal. Daar kunnen we indirect wel wat aan doen. Maak uw tuin of balkon bijvriendelijk. Zorg ervoor dat het gehele jaar door een gevarieerd bloemenaanbod klaar staat voor de bijen.De gemeenten kunnen geld besparen door een ander maai en zaaibeleid toe te passen en overheden kunnen braakliggende terreinen inzaaien en deze gronden ter beschikking stellen aan imkers.
Zelf heb ik het Bijen Adoptie Plan geintroduceerd, waarbij mensen een bijenvolk kunnen adopteren. Zo betrek je de mens bij de natuur en bij de bijen. Het Adoptieplan was direct al een succes. Ongeveer 20 volken zijn geadopteerd en iedere adoptant heeft een werkbezoek aan zijn/haar bijenvolk als zeer boeiend ervaren. Wanneer je in een bijenpak naast een imker een uitleg krijgt en temidden van duizenden zoemende bijen ziet hoe een ogenschijnlijke chaos aan insecten toch een strak georganiseerd geheel kan zijn.
Het zou zonde zijn wanneer de uitspraak van Einstein toch waarheid zal worden: Wanneer de bijen sterven, sterft de mens kort daarna. Laten we dat niet gebeuren. Kijk voor het adopteren van een bijenvolk of het bij vriendelijk maken van uw tuin eens op http://www.bee-me.eu.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten