zaterdag 7 januari 2012

Afslanken voor mens en dier voornemen voor 2012

Natuurlijk zitten we vol goede voornemens voor het nieuwe jaar. De oliebollen, salades,stollen, biefstukken en alcoholische dranken hebben we nog maar net met moeite verwerkt tot een aanvullende vetlaag in ons lichaam, zodat we de toekomst weer in kunnen gaan met een groot schuldgevoel.
We worden steeds dikker meldt iedere krant en afslankmiddelen en sportscholen adverteren zich rot in deze tijd, in de hoop zoveel mogelijk nieuwe klanten binnen te halen. Misschien herkent u dat wel. Begin januari inschrijven voor een heel jaar ( want dat is relatief goedkoper) bij de sportschool op de hoek. Fantatiek beginnen met drie keer per week sporten en dan al snel tot de conclusie komen dat dit niets voor je is. Daarna zien ze je nooit meer terug in de sportschool. En zo vervallen we al snel weer in onze oude gewoonten: teveel eten drinken, te weinig bewegen. En we kijken tegenwoordig vol afschuw naar tv-programma's als "Mijn kind is te dik", met een bak chips op schoot. Ik heb zelf ook een haat-liefde verhouding met eten. Ben aan de ene kant een Bourgondier, aan de andere kant iemand die let op wat hij eet en drinkt. Een stuk eigen verantwoordelijkheid, die wat mij betreft best gekoppeld mag worden aan onze zorgverzekering. Overgewicht wordt gestraft met een hogere premie bijvoorbeeld. Maar de verantwoordelijkheid hebben we ook ten opzichte van onze huisdieren. Wist u dat meer dan 80 procent van onze honden veel te zwaar is? Wat wilt u ook. Wanneer we zelf niet bewegen, veel te fout eten en drinken, gaan we toch niet bewust om met voeding en bewegingsadviezen voor huisdieren. Kom nou. Ik kan me nog herinneren dat een man in het Rotterdamse asiel afstand deed van een hond. De man woog naar schatting 130 kilogram, zijn hond een Jack Russel woog makkelijk 30 kilogram. Toen de man werd aangesproken dat de hond veel te dik was, bleek het antwoord kort maar duidelijk: "Ik eet lekker, mijn hond eet ook lekker"
Wat we met ons eigen lichaam doen moeten we zelf weten, maar belangrijker is zorg te dragen voor een verantwoord gewichtspatroon bij onze dieren. Honden met overgewicht krijgen vaker aandoeningen dan andere viervoeters. Gewrichtsproblemen, kortademigheid, en zelfs suikerziekte komen voor bij honden met overgewicht. Het is net als bij de mens. En omdat dit bijna een identiek patroon is, zou je de aanpak ook identiek kunnen laten verlopen. Ga samen met je hond eens goed het nieuwe jaar in. Beweeg meer en let op je voeding. En niet zoals in de sportschool; ineens een alles of niets strategie toepassen, maar bouw het op. In plaats van drie keer een kort rondje per dag met je hond, die telkens weer zijn behoefte moet doen op dezelfde plekken, loop je gevarieerd andere routes en neem daar meer de tijd voor. Per dag in ieder geval een uur flink doorwandelen moet het doel zijn voor de eerste maand. Daarna zul je zien dat mens en dier de smaak te pakken hebben. Pak dan eens, wanneer de conditie al aan de beterende hand is, de fiets.
of zo
In een gelijkmatig tempo kun je de conditie van jezelf en van je hond makkelijk en verantwoord opbouwen. Het veranderingsproces treedt dan al snel in, wanneer je ook nog eens let op het caloriegebruik in het eten. Zeker weten dat mens en dier, wanneer zij het volhouden binnen drie maanden een betere gezondheid hebben, een lager gewicht en een betere conditie. Dat alles bij elkaar opgeteld betekent dat meer levenvreugde bij mens en dier. Wat wil je nog meer? Sommige zorgverzekeraars stimuleren het al en geven kortingen op bijvoorbeeld sportscholen. Ik denk gelijk ook aan de dierenverzekeraars. Petplan of Proteq stimuleren wandelclubs voor huisdierenbezitters. Wat een goed voornemen voor 2012 zou dat zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten