zondag 16 december 2012

De politieke prestatiebeloner.

Nog een paar dagen, dan knallen de kurken en maken we ons op voor een nieuw jaar. Wat dat ons zal brengen weet niemand, maar kunnen we daarin als burger een beetje sturen? Ik denk het wel.
In 2014 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. De bestuurders maken nu al plannen om de kiezers te paaien. Fraaie beloftes worden gedaan om de kiezers die niet vastgeworteld zijn in een politieke kleur, te overtuigen dat zij het gelijk aan hun zijde hebben. Na de verkiezingen begint de strijd om het pluche pas echt en weten we eigenlijk nu al dat van die beloftes weinig meer terecht komt. Het zachte pluche weegt zwaarder dan het belang van de kiezer.
Wij zijn afhankelijk van de grillen en grollen van de politieke bestuurders. Maar kunnen we de zaken niet omdraaien? Laten we voorop stellen dat wij als mensen niet veel verschillen met de dieren, neem nu als voorbeeld maar eens de hond. Een hond train je en laat je gehoorzamen. De liefde van een hond gaat door de maag, dat weten wij als mens, maar dat weet ook de viervoeter. Hij moet eerst positief gedrag laten zien en krijgt daarna als beloning een brokje. Hulpmiddelen zoals bijvoorbeeld de clicker worden vaak als "versneller"van het positieve gedrag ingezet. Zodra de hond de clicker heeft gehoord, weet hij dat hij positief gedrag heeft vertoond en daarvoor beloond wordt.
Ja, u voelt het al aankomen, dat kunnen we ook bij de politiek doen.
Laat de bevolking nu eens tien tot vijftien punten noemen die belangrijk zijn. Voorbeelden nodig?: A: De gemeentelijke bibliotheek dreigt te moeten sluiten. Veel mensen vinden het belangrijk dat deze open blijft. B: Het hondenuitlaatbeleid van een gemeente deugt niet. Zowel voor en tegenstanders ergeren zich eraan. Via een website kunnen mensen bijvoorbeeld hun top 15 aangeven van aandachtspunten. Zo ontstaat er een duidelijk beeld van wat er leeft bij de bevolking van een gemeente. En nu komt het. De lijst met aandachtspunten wordt gestuurd naar alle politieke partijen van een gemeente, met de vriendelijke boodschap: "Ga ermee aan de slag" We hebben nog ruim een jaar om te zien welke partijen een of meerder punten van de lijst kunnen realiseren. Op de website wordt bijgehouden wat de bestuurders bereikt hebben. Ook coalities kunnen gesloten worden, om een meerderheid te krijgen. Ook dat wordt op de website kenbaar gemaakt.
Vlak voor de verkiezingen wordt de balans opgemaakt en kan de kiezer afrekenen met de bestuurders of partijen. De beloning voor de politiek is dat de burger het vertrouwen geeft aan de partij, of de persoon op de kieslijst. De partij of de persoon wordt afgerekend op de prestatie. En natuurlijk zal ook na de verkiezingen van 2014 de strijd om het pluche weer beginnen, maar dat mag. Het publiek heeft de lijst voor de komende periode alweer klaar liggen. Eigenlijk is dat heel normaal, want we zijn dat op veel andere fronten ook gewend. Er zijn maar weinig werkgevers die vooraf al loon uitbetalen. Er zijn maar weinig hotels die je voor je geboekt hebt al een kamer toewijzen. Noem het de politieke prestatiebeloner. De stem van de kiezer wordt de clicker van het systeem.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten