zondag 23 december 2012

Vrijwilligers maken asielwerk betaalbaar.

Met de jaarwisseling voor de deur overdenkt menigeen welke goede voornemens er voor het komende jaar uit de kast gehaald moeten worden. Traditioneel staat vast op nr 1 het afvallen, gevolgd door het stoppen met roken en het sporten. Een enkeling zal daarnaar gevraagd vrijwilligerswerk als goede voornemen noemen. Toch zijn veel instanties afhankelijk van deze onbetaal(bare)de arbeid. Neem nu de asielen van de Dierenbescherming Rijnmond. In de 6 opvangcentra werkt dagelijks een hele groep vrijwilligers. Zij aan zij, samen met de vaste krachten verzorgen zij het gehele jaar door de kansarme dieren. Fantastisch werk gedaan door fantastische mensen. Hoe groot die groep vrijwilligers is? Meer dan 250 personen. Het is een mix van mensen. Van jong tot oud, van hoog geschoold tot ongeschoold. Ze hebben ten minste 1 gemeenschappelijke drive:liefde voor dieren. De opvangcentra zijn deze mensen uitermate dankbaar, zonder hun hulp zou het dierenwelzijn in de asielen niet gegarandeerd zijn. Je hebt deze mensen gewoon hard nodig. Maar wat als ze er niet zouden zijn? Wat als alle vrijwilligers nu eens vervangen moesten worden door vaste betaalde krachten? Nog geen jaar later moeten dan de deuren van de asielen noodgedwongen gesloten worden. De dieren blijven op straat zwerven, het dierenleed is niet meer te overzien. Wanneer de asielen failliet gaan wordt de gemeentelijke taak: de opvang en verzorging van zwervend aangetroffen dieren ook niet meer uitgevoerd. Een taak die is vastgelegd in het Burgelijk Wetboek. Waar ik me dan zo over verbaas is het feit dat veel gemeenten maar een minimale financiele bijdrage willen leveren aan de asielen. "Geen geld, we moeten bezuinigen en prioriteiten stellen"hoor je dan vaak. Gemeenten, realiseert u zich wel dat u nu eigenlijk dankzij de inzet van alle vrijwilligers voor een dubbeltje op de eerste rang zit? Sla de inzet van deze dierenvrienden eens om in betaalde krachten en koppel daar salarissen aan. Wanneer de asielen daarna de rekening van de opvang en verzorging bij de gemeente in zouden dienen is het echt schrikken. De gemeenten Rotterdam en Capelle aan den Ijssel hebben de realiteit ingezien en constateren dat het zo niet verder kan gaan. De overige gemeenten wachten nog op wat er gebeuren gaat. Het gestelde ultimatum van de Dierenbescherming Rijnmond is in zicht. Wat gebeurt er na 1 januari 2013 met de zwervende dieren. Blijven ze op straat rondlopen? Worden ze afgeleverd op de stoepen van het gemeentehuis?
Het leger van vrijwilligers zal zich ook gaan roeren denk ik. Zij zullen ook aankloppen bij de gemeente. Veel van de vrijwilligers zijn werken vanuit diverse (gemeentelijke)organisaties in de asielen. Na sluiting van de asielen zullen zij ook richting het stadhuis optrekken en komen op zoek naar het juiste loket, misschien wel een zwerfhond of -kat tegen die zij kort daarvoor nog hebben verzorgd.
Mijn boodschap voor 2013 aan de diverse gemeenten is: Neem uw verantwoordelijkheid en betaal de rekening die gekoppeld is aan de opvang van zwervend aangetroffen dieren. Laat de dieren in 2013 niet in de kou staan. De vrijwilligers zullen u steunen en het werk vast wel kostenloos blijven doen. Zij voelen het als hun plicht iets voor dieren te moeten doen. Dat is onbetaalbaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten