dinsdag 11 oktober 2011

Het sluwe spel van Bleker

Als natuurliefhebber zou je onmiddellijk moeten juichen. Een nieuwe natuurwet. Gezien de huidige "dierminded" maatschappij zou je zeggen dat dit louter voordelen op zal leveren voor mens, dier en natuur. Wanneer je echter je leesbril op zet en de zaak wat beter beschouwd, kom je toch opmerkelijke zaken tegen. Zo moet het doel van de nieuwe wet zijn dat er meer evenwicht moet ontstaan tussen ecologie en economie. "Mensen moeten de natuur straks niet meer als een prob leem gaan zien, maar er een prettige gevoel bij hebben", aldus de staatssecretaris Bleker.
Niks mis mee zou je zeggen want iedereen die 's zondagsmiddag met het gezin de bossen intrekt, wil wel een prettig gevoel hebben bij een gezonde wandeling. Zon op je bol, heerlijke geuren, misschien en wegpringend konijntje, wat wil je nog meer. De nieuwe wet biedt straks ook de ruimte om midden in natuurgebieden restaurants, bars, attractieparken etc aan te leggen, omdat dit past in de nieuwe wet. Je zou er een prettig gevoel bij kunnen hebben. Zo ziet u dat je de natuurwet naar eigen believen kunt intepreteren en dat is precies wat men beoogt. Het klinkt dus onschuldig, maar een goed lezer heeft maar een half oog nodig ( zeker met leesbril). De wet biedt kansen vooral voor de mens en wel op gebied van economische en maatschappelijke ontwikkelingen. De jacht krijgt straks alle ruimte. Wanneer er ook maar een paar exemplaren van een soort teveel in ons land rondlopen mag er op gejaagd worden. Zelfs de steenmarter legt straks het loodje, omdat het dier op een paar lokaties een paar plasplekken op het plafoind achter liet. ( lagen geen plaszakken klaar).
Zodra een hert, zwijn of zelfs een een kolgans zich maar een centimeter op landbouwgrond vertonen, zijn ze het haasje. Het wordt straks veel makkelijk om landbouwschade op te voeren als reden om wild af te schieten. Ik begrijp wel de gedachte achter deze maatregel. Schiet je meer wild, dan richt wild ook minder schade aan de landbouw aan. Dan hoeft het ministerie ook minder schadevergoeding uit te betalen. Heel logisch.... Bleker wordt in zijn directe omgeving omringd door jagers. In een interview in het blad "de Nederlandse Jager"zegt hij dat jacht bij het plattelandsleven hoort. Zijn ex-schoonvader en zelfs zijn zoon jagen naar harte lust. Schade, of mogelijke schade door dieren aangericht zal dus het instrument worden van Bleker om gehoor te geven aan de lobby van de jagers.
Sluw als een vos mag ik hem noemen, onze staatssecretaris. Het zit waarschijnlijk in de aard van het beestje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten