zondag 20 november 2011

Schaf hondenbelasting af maar.....

Gemeenten piekeren zich suf hoe zij het beste kunnen bezuinigen in deze economisch zware tijden. Het makkelijkste redmiddel van veel bestuurders is het verhogen van de belastingen. Dit middel is door de eeuwen heen al meerdere keren ingezet en niet zonder reslutaat. Meer inkomsten voor de gemeenten, minder geld te besteden voor de burgers. Is het verhogen van belastingen dan het wondermiddel om de crisis te bezweren? Ik denk het niet. Maar waar de schijnwerpers van de gemeenten wel eens op gezet kunnen worden is het hondenpoepprobleem en de daaraan gekoppelde hondenbelasting.
De ongelijkheid in dit systeem is groot. Sommige gemeenten hebben helemaal geen hondentax, andere gemeenten zien het als een ware melkkoe. Ik heb al berichten gezien dat de hondenbelasting in plaatsen met 25% verhoogd zal worden in 2012. Alsof de honden daar ineens een kwart meer ontlasting produceren. Ik denk dat we de hondenbelasting af kunnen schaffen. Deels om aan de ongelijkheid een eind te maken, deels om het te vereenvoudigen. Vooral dat laatste moet gemeenten aanspreken. Afschaffen van een hondenbelasting betekent dat ook een heel controleapparaat afgeschaft kan worden.De registratiebehoefte bij hondeneigenaren is erg laag, en dat geldt ook voor de pakkans. Naast inkomsten van een dergelijke tax, maakt men ook kosten. Ambtenaren moeten jaarlijks huis aan huiscontroles uitvoeren en dat werkt kostenverhogend. Afschaffen dus, maar niet zonder hiervoor een alternatief aan te dragen. We doen in deze blog niet aan populisme. Om het in de trend van de hondenpoep te houden, adviseer ik de gemeentelijke reinigingsrechten met een paar euro per jaar te gaan verhogen.
Deze last betaalt ieder huishouden ongeacht of er sprake is van huisdierenbezit. "Niet eerlijk, waarom voor iets betalen wat je niet hebt, gelijkheidbeginsel", ik hoor de tegenargumenten al. Maar wist u dat u ook rioolheffing betaalt wanneer u een garagebox heeft, waar geen afvoerputje in te bekennen is? Wanneer je reinigingsheffing nu met een paar euro per jaar verhoogt,zal dat doorgaans nog als dragelijk ervaren worden. Stel je betaalde in 2010 zo'n € 170.Kiep je dan financieel gezien het putje in als je in 2012 € 190 gaat betalen. Ik denk het niet. Met zo'n 100.000 huishoudens in Rotterdam hark je dan als gemeente € 2000.000 per jaar binnen. Dat is net zoveel als men nu begroot voor de hondenbelasting. De inningkosten blijven echter gelijk, dus de winst zit hem vooral in dat gedeelte. Een voordeel dus, zij het gering. Maar je bent van een hoop gezeur af. Waarom moeten de mensen met honden een belasting betalen en waarom ontspringen de kattenbezitters, ruiters te paard en zelfs de duivenmelkers de dans.Veelgehoorde klachten die je in de toekomst niet meer zult horen, wanneer je kiest voor het nieuwe systeem. En wat doen we intussen aan de hondenpoepoverlast? De opruimplicht geldt voor alle plekken waar men een hond uitlaat. Geen ingewikkelde constructies zoals gedoogplekjes, groene en rode bordjes, waar jij je hond wel of niet mag uitlaten.
Je mag muv schoolpleintjes en winkelcentra overal je hond uitlaten, als je maar de boel opruimt. Ruim je het niet op, dan staat de dierenpolitie klaar om je te bekeuren.
Het leven kan toch zo simpel zijn :)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten