zondag 27 november 2011

Inteelt is hoeksteen van de hondenfokkerij.

Nadat ik gisteren een tweet had geplaatst over de inteelt bij honden, kreeg ik daar een aantal reacties op. Het is gelukkig niet altijd een eenrichtingsverkeer van berichten over dieren. Er komen soms leuke reacties en zelfs discussies op gang. "Inteelt is de hoeksteen van de hondenfokkerij"luidde de kop van de tweet. Wat ik hiermee bedoelde zal ik uitleggen. Onze gedomesticeerde hond is afkomstig van de wolf, een sierlijk dier dat alleen duizenden jaren kon overleven omdat zijn exterrieur is afgestemd op zijn leefomgeving. Gespierd en atletisch om zijn prooi in te kunnen halen en in een gevecht uit te kunnen schakelen. Onopvallend gekleurd zodat hij opgaat in zijn omgeving.
Kunt u zich voorstellen dat de Franse Bulldogs nog maar een spoorte wolvenbloed door hun aderen hebben stromen? Ik niet.
Met hun uitpuilende ogen en hun veel te korte neusgang zit de type hond zichzelf meer dan in de weg. Oog en ademhalingsproblemen zijn bij dit ras meer dan bekend. Of neem de Cavalier King Charles Spaniel, bij ons betere bekend als de Pim Fortuijn hondjes. De schedel van dit type hondje is te klein voor de hersenen, waardoor de hond grote medische problemen ervaart.
Een laatste voorbeeld in een lange rij vormt de Sharpei, de hond met kreukelzone. Dit ras moet volgens de rasstandaard een groot aantal rimpels hebben, omdat het dier anders wordt afgekeurd en niet aan shows mag deelnemen. Het is alom bekend dat de dierenarts een gemiddelde auto kan kopen van de kosten die men kwijt is aan huidbehandelingen bij dergelijke honden.
Waarom stoppen we hier dan niet mee, hoor ik vaak de vraag gesteld. Het antwoord is vrij eenvoudig, maar des te schrijnender. Omdat wij als mens het zo leuk vinden. Wij hebben onze stinkende best gedaan en er jaren over gedaan om dergelijke rassen te fokken. Er gaan enorme bedragen in om. Neem alleen al de nationale hondenshow waar honderden honden tentoon gesteld worden en duizenden bezoekers komen. Dat schaf je toch zomaar niet af? Waarom wordt door de Raad van Beheer op Kynologisch gebied, de overkoepling van rasverenigingen, geen andere koers ingezet en gaat men terug naar de basis, een gezonde hond. Onderzoek heeft uitgewezen dat rashonden medisch gezien veel kwetsbaarder zijn dan bastaardjes. Bastaardjes zijn over het algemeen veel sterker, minder vaak ziek en leven doorgaans langer. Ik kan me in het kader van dierenwelzijn niet voorstellen dat de partijen als de Dierenbescherming, Bont voor honden, Sophia Vereniging en zelfs Dion Graus van de PVV hier niet tegen ten strijde trekken. Het zou bij wet geregeld moeten worden. Wie willens en wetens honden fokt waarvan hij weet, of redelijker wijs kan aannemen dat het welzijn van deze dieren in het gedrang komt, wordt gestraft met .... En die straf kan wat mij betreft een minimum hebben van ten minste 180 uur werken in een dierenasiel, zodat je weet en kunt zien waar dieren recht op moeten hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten