zondag 11 december 2011

Moet een asiel het verlengstuk zijn van politie

Onlangs stond er in het AD dat een ex-gedetineerde zijn hond opeiste via de rechter.
De man was in 2010 opgepakt voor een misdrijf. De politie bracht zijn hond, een Amerikaanse Bulldog naar het asiel en daarmee was de klus voor de politie geklaard, vond men bij de sterke arm. Maar dan begint de ellende voor het asiel. Dagenlangs wordt er getracht contact te zoeken met de gevangene, de politie, zelfs de advocaat. Wekenlang gebeurt er niets en komt er geen beweging in de zaak.Oh ja, de advocaat laat weten dat zijn client aangeeft dat de betaling geen enkel probleem is. De hond heeft het niet zo op een asiel, teveel drukte teveel stress.
Hij had bij binnenkomst al een voedselallergie, bouwde ontzettend snel een kennelsyndroom op en reageerde steeds slechter op andere honden. De hondenuitlaters constateerden dat de hond ziels ongelukkig was. Er verstreken maanden en de eigenaar bleef gevangen zitten, evenals zijn hond. Het was gewoon zielig om te zien hoe de hond wegkwijnde, ondanks alle goede zorgen die men hem bood. Er werden brieven gestuurd naar het Huis van Bewaring waarin de gevangene werd opgeroepen iets te ondernemen, maar het was en het bleef stil. In een laatste brief deelde het asiel mee dat ze de hond gingen herplaatsen , puur in het belang van de hond. Het was inslapen of herplaatsen en dan is de keuze snel gemaakt. Gelukkig vond het asiel een gezin die de zorg van de Amerikaanse Bulldog wilde opnemen. Een eerste vereiste was het gedrag van de hond bijsturen, inmiddels was de voedselallergie onder de knie. Men is op cursus gegaan met de hond en met veel geduld en emmers vol liefde draaide het gedrag van de hond in positieve zin bij. Men kocht er zelfs een pupbij als maatje voor de hond.
Fantastisch dat het uiteindelijk na maanden ellende toch nog goed kon komen met de hond. Iedereen blij.... totdat plotseling een man in het asiel verscheen. Hij had maanden vastgezeten en eiste zijn hond op. Nadat hem was meegedeeld dat de hond inmiddels gelukkig was in een nieuw gezin, ging de man helemaal door het lint. Enige tijd later ontving het asiel een brief waarin stond dat zij voor de rechter moest verschijnen. In een kort geding eiste de ex-gevangene zijn hond op. Hij had zelfs de gegevens van de nieuwe baasjes achterhaald en kwam daar verhaal halen. In hoger beroep zal blijken of de rechter de Amerikaanse Bulldog laat zitten in de gelukkige nieuwe omgeving ( hij zit daar inmiddels een jaar) of dat de hond terug moet naar zijn oude baas, met kans op een giga terugval.
Dit geval is niet uniek en ieder dierenasiel in Nederland heeft ermee te maken. Dieren die door de politie in het asiel worden gezet, waaraan een enorme heisa voor het asiel gekoppeld wordt. Is een asiel een verlengstuk van de politie? Ik denk van niet, gezien de problemen en de agressie die dergelijke gevallen vaak opleveren. Aan de andere kant heb je het dierenwelzijn. Vangen we deze dieren niet op, wat gebeurt er dan mee? Een dilemma kun je zeggen. We zullen in de toekomst vooral het overleg met de poltie moeten voeren om uit deze problemen te komen. En in het geval van de Amerikaanse Bulldog hopen we dat de hond in de huidige situatie kan blijven. Ik ben zelf op huisbezoek geweest en als hond wens je geen betere baasjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten