woensdag 7 maart 2012

Houd uw ex in de gaten met de chip.

"Ex-vriend zette Laska op Marktplaats, maar na 3 1/2 jaar is ze terug bij het baasje."kopte het AD op woensdag 7 maart.
De dierenopvangcentra krijgen met een grote regelmaat dieren aangeboden waar een scheiding van partners aan ten grondslag ligt. Vechtscheidingen noemen we die. Ervaren medewerkers signaleren vaak al in een eerste gesprek of het dier met instemming van beide partners wordt afgestaan. Bij twijfel probeert men altijd de ex-partner erbij te betrekken zodat men "op zeker"speelt. Niet zelden komt het voor dat een dier enkele dagen in het asiel verblijft en de ex verontrust mailt of belt met de vraag of er afstand is gedaan van het huisdier. Soms is een dier alweer herplaatst als er enige tijd overheen gaat en wordt het een helse toer om de nieuwe baasjes ervan te overtuigen om de dier, waar ze misschien al een beetje aan gehecht zijn, weer af te staan ten behoeve van de oude eigenaar.
We staan er steeds weer versteld van hoe dikwijls huisdieren in de kolk van een echtelijke twist worden meegezogen en hoe koel en soms berekenend exen hierbij te werk kunnen gaan. Niet altijd komen de mensen van de asielen achter het ware verhaal, soms worden deze dieren gebracht door vrienden of buren van een van de partners. Dan wordt een zoektocht naar een mogelijke ex die soms helemaal geen weet heeft van de tragedie rond het dier erg moeilijk. Zeker wanneer blijkt dat het dier niet gechipt is. Met het chippen van dieren is altijd traceerbaar wie de laatst bekende eigenaar is.
Bij het weglopen van dieren of wanneer er afstand van wordt gedaan kan altijd geverifieerd worden of we te maken hebben met de rechtmatige eigenaar. De Dierenbescherming Rijnmond is al sinds 1990 erg actief geweest voor een verplichte identificatie en registratie van huisdieren. Niet alleen besparen gemeenten in Nederland miljoenen euro's, omdat zij verantwordelijk zijn voor de opvang van gevonden dieren. Een zoektocht naar de baasjes kan verkort worden zodat honden en katten niet langer dan noodzakelijk in asielen opgenomen hoeven te worden. Voormalig asieldierenarts Henk Heuthorst bracht de micro-chip mee naar Nederland en introduceerde de chip als alternatief voor de tatouagetang die vaak veel dierenleed veroorzaakte. Na jaren van lobby, voorlichting en campagne gevoerd te hebben sloten zich steeds meer organisaties schoorvoetend achter deze methode van I&R. Anno 2012 is er nog steeds geen algehele verplichting voor het identificeren van huisdieren. Dit jaar zal de invoering plaatsvinden bij alleen puppies, maar voor de kattenpopulatie is nog niets geregeld. En dat in een tijd van economische malaise.Zoals gezegd zijn gemeenten miljoenen euro's kwijt aan de opvang van zwervend aangetroffen dieren. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) is al in de jaren 90 van de vorige eeuw door ons geadviseerd en gevraagd om hierin een rol te spelen, zonder resultaat. Ik denk persoonlijk dat de economische deals die gemaakt zijn met fabrikanten en leveranciers van de gele oorflappen bij landbouwhuisdieren en de claims die men kan verwachten als deze overeenkomsten ontbonden worden,remmende factoren zijn voor het Ministerie van ELI. Misschien moeten wij een briefje onder de deur van het Catshuis schuiven,waar de onderhandelende partijen de komende tijd zwetend zoeken naar ectra geld, dat juist op dit vlak nog wat te halen is.
Intussen zal de Dierenbeschernming Rijnmond er alles aan doen om zoveel mogelijk huisdieren te voorzien van een micro-chip. De asielen hebben vaak heel aantrekkelijke tarieven en het is voor/met een prikkie geregeld. Een gechipt dier kan ook weglopen, maar eenmaal opgepakt kan snel contactworden opgenomen met het bezorgde baasje. En in geval dat uw ex de hond of kat in een asiel plaats blijft altijd aanwezig, maar we kunnen bij twijfel altijd even contact met u opnemen. Laat uw huisdier dus chippen..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten