zondag 25 maart 2012

Ook bij milde vogelgriep zaaien wij dood en verderf.

Vorige week werd er in de Provincie Limburg een milde vogelgriep geconstateerd op een pluimveebedrijf. Uit voorzorg werden alle 42.000 kalkoenen afgemaakt. Vergast. Een gruwelijke handeling waar dit keer ook van alles fout ging.
Staatssecretaris Henk Bleker gaf dat toe. Niet alles was goed afgeplakt zodat het dodelijke gas niet goed zijn werk kon doen. Duizenden kalkoenen moesten alsnog met de hand de nek omgedraaid worden. Op twitter heb ik mij daar druk overgemaakt en kreeg daar zovel steunbetuigingen als ook kritiek op. Dat laatste prikkelt mij altijd, want een beetje tegenGAS kan nooit kwaad. ( wat een woordspeling) Het werd vooral gegooid op de emotie en het verdriet van de bedrijfseigenaren. Dat verdriet kan ik mij ook reuze goed voorstellen. De boer wordt weliswaar gecompenseerd voor de vergaste kalkoenen, maar het bedrijf zal een aantal weken stilliggen en dat betekent inkomstenverlies. Wanneer het zou gaan om verdriet vanwege het dierenleed wat hem is overkomen, fronsen mijn zware wenkbrauwen toch wel een beetje. In alle oprechtheid vraag ik mij dan af waarom de sector zich niet bundelt en zich sterk maakt voor de verplichte preventieve vaccinatie?
Het antwoord ligt voor de hand; de landen waar vlees en gevogelte naar geexporteerd worden willen dit niet. Economische belangen hadden en hebben nog steeds de overhand, boven het dierenwelzijn. Wanneer boeren zo begaan zijn met het welzijn van hun dieren, wanneer ze emotioneel beschadigd raken als ze zien dat hun duizenden dieren vergast worden of op een andere wijze worden afgemaakt, moeten we met z'n allen kijken of we deze boeren kunnen ondersteunen. De deal: De dieren worden preventief gevaccineerd, zodat de kans op uitbraken van vogelgriep sterk wordt gereduceerd. De overheid compenseert, wat zoveel wil zeggen dat er een bijdrage geleverd wordt voor ieder dier dat op een diervriendelijke wijze wordt gehouden. Zo wordt de masaliteit uitgebannen en keren we terug naar verantwoorde dierhouderijen. De kiloknaller wordt afgeschaft en de consument betaalt een eerlijke prijs voor een lekker, maar verantwoord stukje vlees. Zelfs in deze economisch moeilijker tijd zie je dat veel mensen juist bewuster gaan leven en bereid zijn om voor dergelijk vlees meer te gaan betalen. En het verlies van de export dan? Dat geheim ligt hem in de lobby en verantwoordelijkheidsgevoel van onze CDA-er Henk Bleker.
Wanneer hij zijn collega's in andere landen kan overtuigen dat het preventief vaccineren van vee en gevogelte een goede zaak is en op deze wijze de regeringskrachten kan bundelen, hebben de landen die hierop tegen zijn straks weinig alternatieven meer. Christenen en niet christenen we doen een democratisch appel op u meneer Bleker. U mag alle eer hebben, mag bij de Wereld Draait Door en Pauw en Witteman en in alle kranten uw scores trots op een papiertje schrijven, wanneer u het voor elkaar krijgt.
U ontvangt vast de eremedaille van de Dierenbescherming, een lintje van Wakker Dier en krijgt de complimenten van de Partij voor de Dieren. Of het ooit zover zal komen? ...... De milde vogelgriep bestaat voor pluimvee niet. In alle gevallen betekent het de dood voor vele duizenden dieren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten