zondag 1 april 2012

Wat hebben Hero Brinkman en Silly Putty gemeen?

Ken je dat nog? Silly Putty.
Als je deze vraag positief beantwoord zegt dat ook iets over je leeftijd. Als klein ventje speelden we zo'n halve eeuw geleden met dat spul. Je bracht het mee naar school,speelde ermee, maar het deed ook dienst als spiekbriefje, omdat het makkelijk afbeeldingen en teksten absorbeerde. Silly Putty werd bij toeval ontdekt, nadat de Amerikanen tijdens de Tweede Wereldoorlog alternatieven zochten voor rubber. Silly Putty heeft enkele opmerkelijke eigenschappen: het stuitert op de grond, het valt uiteen wanneer je er hard op blaast, het kan drijven of omgevormd worden tot een vloeistof en men kan Silly Putty kneden in verschillende vormen.
Silly Putty heeft nog andere bizarre eigenschappen: het kan gebruikt worden als lijmmiddel, maar ook als kopieermiddel. Vroeger werden in veel kranten de tekeningen gedrukt in een inkt gebaseerd op petroleum. Wanneer men Silly Putty over zo'n tekening smeert, wordt deze opgenomen in het product. Vervolgens kan men de Silly Putty als stempel gebruiken om die tekening te kopieren naar een ander blad. Daarnaast gaan enkele eigenschappen van Silly Putty voorgoed verloren wanneer het in aanraking komt met alcohol. Indien men Silly Putty opwarmt (bijvoorbeeld in een magnetron), wordt het zo hard als steen, maar na afkoeling wordt het even soepel als voorheen. Silly Putty is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Bovenstaande tekst is te lezen in Wikipedia. Noem welke eigenschap dan ook van dit bijzondere goedje op en ik kom telkens weer bij Hero Brinkman uit. Gek he?. Met name dat gedeelte met alcohol vond ik passend. Daar waar Hero een echte held bleek toen hij zich samen met zijn PVV maten inzette voor de Dierenpolitie, daar blijkt hij nu misschien de belangrijkste speler als het gaat om het voortbestaan ervan. En dat maakt Brinkman zo onvoorspelbaar en onberekenbaar, net als de Silly Putty.
Maar er is wel een verschil te noemen denk ik. Het kneedbare elastische, kleurrijke goedje kun je met het grootste gemak tegen de muur gooien, het veert met een zekere elegantie terug..... maar je weet nooit welke baan het kiest. Dat lukt je zeker weten bij Hero niet. Zou het voortbestaan van de Dierenpolitie afhangen van Silly Putty? Ik hoop het niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten