donderdag 30 juni 2011

Vakantiedruk laat mensen de gekste dingen doen.

De koffers staan gepakt, de vakantie is al maanden geleden vastgelegd. Wij Nederlanders zijn als de dood dat we een reisje naar de costa's, de bossen of het beloofde land zullen moeten missen omdat we te laat zijn met het boeken. Koud weer terug liggen de gidsen voor het volgend vakantiejaar alweer op de leestafel.
Sterker nog, in mijn directe omgeving is men alweer bezig met de invulling van de zomervakantie van 2012 terwijl die van 2011 nog voor de boeg staat. Wat een stress.
Wat door de stress vaak vergeten wordt is een goede vakantieregeling te treffen voor de huisdieren. Pensions zien niet zelden een volgepakte auto voorrijden, waar een zenuwachtige baas zijn huisdier nog net tussen 2 koffers, 4 weekendtassen en wat plunjebalen weg kan trekken. Tegen beter weten in wordt er geinformeerd of er nog een plekje is voor de hond of kat in het pension. Die zijn in januari voor het hele vakantieseizoen al volgeboekt vanwege een chronisch tekort aan pensionplaatsen.
Een verwijzing naar een pension in een ander deel van het land ( vanwege de vakantiespreiding kan het zijn dat er elders nog wel plek is) is geen optie. De vakantieroute ligt anders, het past niet in het tijdsschema enz enz.
Twee mogelijkheden resten dan nog.Dan maar afstand van het dier doen in het asiel, of.... tijdens de reis afscheid nemen van de viervoeter.
Gelukkig zijn de pensions in Rijnmond bijna allemaal gekoppeld aan een asiel en in dergelijke situaties wordt steevast eerst naam en adres genoteerd en wat veel belangrijker is het kenteken van de auto.
Per jaar komt het een aantal keren voor dat we aan de hand van het signalement van het dier en het kenteken van de auto uiteindelijk de eigenaar van een gedumpte hond of kat kunnen achterhalen.
We zijn dan ook zielsgelukkig dat de verplichte identificatie- en registratieplicht bij honden wordt ingevoerd, maar begrijpen nog steeds niet waarom deze niet bij de katten verplicht wordt gesteld.
Een verplichte identificatie zorgt niet alleen dat je tijdens vakanties aanzienlijk minder gedumpte dieren in de asielen krijgt, je kunt veel sneller weggelopen huisdieren weer herenigen met de baasjes.En als het baasje van het "weggelopen"dier dan met schaamrood op de gebruinde kaken moet vertellen dat hij het dier heeft gedumpt, kunnen er passende maatregelen genomen worden.
Fijne vakantie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten