dinsdag 12 juli 2011

Kattenopvang, wat begon als een pleziertje eindigt in drama.

Soms krijg je mailtjes waar je in eerste instantie medelijden krijgt met de schrijver. Wanneer je er dan wat langer over nadenkt slaat dat gevoel van medelijden over in moedeloosheid. Je vraagt jezelf af of je in bijna een kwart eeuw geven van voorlichting uberhaupt iets bereikt hebt. Zo ook in dit geval.
De schrijfster van de mail opent het verhaal met het bericht dat zij enige tijd geleden samen met haar partner een kattenopvang heeft gestart. Ze vonden het fantastisch dat er zoveel katten in huis liepen waarvoor ze konden zorgen. Het aantal groeide in no-time uit tot maar liefst 16. Al snel groeiden de problemen in financiele zin het stel boven het hoofd en er wordt zelfs gedacht aan een mogelijke huisuizetting. Dat wil het duo voorkomen en gaat nu afstand doen van de katten. Oh ja, ze zijn gezond, maar geen van alle zijn ingeent.
Toen ik dat las kreeg ik de rillingen. Als je dan zo gemotiveerd bent om een opvang voor katten te beginnen, zorg dan ook dat je in ieder geval je vakbekwaamheidsdiploma hebt. Dan weet je dat je levensgrote risico's neemt wanneer je in een klein huis zulke aantallen niet ingeente katten huisvest.  Je gaat er dan aan voorbij dat je als mens ook ziektes kunt overdragen, ook al komen de katten niet buiten. Ook en stressfactor in zulke grote groepen katten is hoog. Je merkt vaak dat de struggle for live sterk overheerst, wat dikwijls ongewenst gedrag laat zien. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat katten onmetelijk meer stress opbouwen als ze met teveel katten in een kleine rumte zitten. Zwerfkatten die buiten leven zorgen op een natuurlijke wijze dat de aantallen in hun populatie niet te groot worden door een natuurlijke "groeistop"in te bouwen als daar aanleiding toe is.

Binnenkort zullen de katten in kleine groepjes in het Rotterdamse asiel worden opgenomen.
Dergelijke gevallen zijn niet uniek. Zo'n twee jaar geleden hebben medewerkers van het asiel in Rotterdam Noord maar liefst 45 katten uit een woning van een zwakbegaafde man gehaald. De hele buurt dumpte daar de katten. De kattenstront lag werkelijk 10 centimeter hoog door het hele pand. Urine had gaten in de houten vloer gevreten.

In dit geval kun je de zwakbegaafde man niets aanrekenen, maar een stel dat helder van geest is, moet beter weten.
Wanneer je van dieren houdt, is het niet meer dan billijk dat je ook goed voor de dieren zorgt. En daar past ook de medische verzorging bij.
Als dat een te grote financiele hobbel wordt moet je niet aan een dergelijk project beginnen. Laat de opvang van katten dan over aan professionals, zoals  de asielen in Rijnmond.
Bezit eer ge begint is de oude stelregel van de Dierenbescherming die ook in dit geval nog erg actueel is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten