zondag 11 september 2011

Waarom we straks insecten eten

Heb je dat nooit gehad? Je fietst, een beetje harder dan normaal, waardoor je wat vaker via je openstaande mond ademt. En dan opeens torpedeert een vlieg je huigje. Al kokhalzend probeer je het vreselijk enge beest uit je lichaam te spugen. Soms lukt dat, vaak ook niet en ongewild komt een slikreflex op gang, met alle gevolgen van dien.
Insecten zien er gewoon eng uit en daarom verafschuwen zij ze als Westerlingen.In andere, vaak wat warmere landen, staan insecten op de menu-kaart als een ware delicatesse. Hoe lang duurt het nog voor we in de Nederlandse restaurants een bordje gebakken sprinkhaan kunnen bestellen, of gemengde sla met meelwormen? Dat komt sneller dan we denken.
Misschien niet eens zozeer omdat we er reikhalzend naar uitzien, maar omdat het noodgedwongen is. Vlees, dat is wat wij Nederlanders eten en niet zo'n beetje ook. Per hoofd van de bevolking eten we jaarlijks ongeveer 80 kilogram vlees en dat is veel meer dan vroeger. Nog niet zo lang geleden, zo rond de jaren 50 van de vorige eeuw aten de meeste Nederlanders maar twee keer per week vlees. Nu ligt er bijna elke dag een lap op ons bord. De producenten van vlees kunnen de vraag nauwelijks aan en steeds meer en vaker wordt overgeschakeld op de intensieve veehouderij. "Och wanneer dat een probleem is, dan is het even de boel opschalen naar een hoger niveau en je bent er weer" hoorde ik laatst iemand zeggen. Hij bedoelde daarmee dat we gewoon meer koeien moesten fokken om aan de vraag te kunnen voldoen. Maar zo makkelijk ligt dat niet. Wanneer je meer vee gaat houden moeten deze dieren ook te vreten hebben. Gemiddeld eet een koe 20.000 kg voer. Met een groeiende consumptie van vlees, met de daaraan gekoppelde groeiende veestapel krijgt u nu een indruk hoeveel voer er geproduceerd moet worden. Het is bekend dat de voedselproductie nu al op zijn top presteert. De wereldvoedselcommissie is zich ter dege van bewust dat er een volgende probleem heel snel op ons af komt. De Chinezen. Niet dat deze hardwerkende mensen massaal het Westen gaan bezetten, waardoor we alleen nog maar rijst eten, maar met een toenemende welvaart daar, neemt men ook steeds meer de Westerse gewoonten over. En dat betekent een verhoging van de vleesconsumptie.
En als u weet hoeveel Chinezen er in China wonen, weet u wat het probleem is. Er kan gewoon weg niet voldoende vlees geproduceerd worden om alle hongerige mondjes te voeden. Het is dan ook logisch dat men nu al naarstig op zoek is naar alternatieven voor vlees. Al gauw komt men dan uit bij de insecten. Insecten zijn er genoeg in de wereld, ze zijn overal te vinden. Het grote voordeel is dat ze veel eiwitten bevatten, de belangrijke bouwstenen van ons lichaam. Goed bereid moet het best te pruimen zijn. Je treft ze zelfs al aan gedrenkt in overheerlijke chocolade. Volgens mij is het een kwestie van tijd; wij Nederlanders schakelen massaal over van vlees op de sprinkhaan, de meelworm en huisboktor. En zie je steeds vaker mensen met open mond fietsen in de hoop dat ze wat insecten kunnen opvangen tijdens hun dagelijkse inspanningen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten