zondag 2 februari 2014

De rijdende dierenarts komt naar u toe.

Dieren kunnen net als mensen ziek worden. Eén van de vele verschillen tussen mens en dier is dat de mens beschikt over zelfgerichte emoties, die bij dieren zou ontbreken. Meer dan honderd jaar geleden verscheen de eerste editie van Charles Darwin’s ‘Expressions of emotions in man and animal'en schreef hij over dit onderwerp. Wanneer een dier ziek is, stelt het zich dus niet aan en is het dan ook ziek.
De gang naar een dierenarts is dan vaak een logische, maar voor het dier een vaak heel stressvolle. Je bent al ziek en voelt je niet goed, kom je ook nog eens in een dierenartspraktijk die voor jou als dier geheel onbekend is. Een dier maakt bij het zien van dingen om zich heen altijd een inschatting. "Gevaar of geen gevaar" Ik kan u verzekeren dat een wachtkamer van een dierenartspraktijk een dier zal omringen met uitsluitend gevarentekens. De geur van angst van andere dieren en soms de dood, hangt ondanks het overvloedig gebruik van ontsmettingsmiddelen, als een zware deken over de ruimte waar zieke dieren met hun zenuwachtige baasjes wachten op het seintje van de dierenarts om de spreekkamer in te gaan.
Zou het niet beter zijn om zieke dieren thuis te behandelen? In een eigen omgeving voelen de dieren zich beter thuis. Ze kennen de huiselijke geuren die vertrouwd zijn en de stressfactoren die een dierenartspraktijk rijk is, worden de dieren bespaard. Een enkele dierenarts biedt al een huisbezoek aan. Dierenkliniek Animalis in Delft en DCI in Rotterdam bijvoorbeeld. Beide dierenartsen hebben ruime ervaring met dieren in een stressomgeving. Ze hebben een kennis opgebouwd in de asielen van de Dierenbescherming Rijnmond. Volgens wet- en regelgeving is het verplicht dat dieren in het asiel aangeboden en onderzocht worden door een dierenarts. U begrijpt vast wel de impact op een dier, als het al in een vreemde omgeving, zonder houvast van het baasje, door verzorgers die het niet kent, door een man of vrouw met een witte jas aan, moet worden onderzocht en behandeld. Ik zou me goed kunnen voorstellen dat juist vanuit die ervaring en invalshoeks deze dierenartsen hebben besloten huisbezoeken aan te bieden. Want naast de verminderde stress voor dier en diereigenaar is er natuurlijk nog een belangrijk ander voordeel van een huisbezoek te melden. De huiselijke omgeving waarin het dier zich bevindt, kan ook bepalend zijn voor de gezondheid van een dier. Zelf ben ik ooit bij iemand thuis geweest die klaagde dat zijn kat al tijden nauwelijks meer at. Hij was al met de kat naar de dierenarts geweest, zonder resultaat. Mijn tip om de voerbakjes eens wat verder weg te zetten van de kattenbak, zal deze man nooit vergeten. Toen ik hem later nog eens sprak, vertelde hij lachend: "Moes, de kat is weer helemaal de oude. Zij vreet als een bootwerker, miauwt als een hitsige vrouw en slaapt als m'n oude versleten oma" Een dierenarts aan huis kan ook de huiselijke situatie meenemen in totale diagnose. Ik denk dat de dierenarts aan huis een hele goede extra aanvulling kan zijn op het bestaande pakket van veterinaire zorg. http://www.dierenkliniekanimalis.nl/page/dierenarts http://www.dierenartsaanhuis.nl/pagina6.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten