dinsdag 11 februari 2014

Shabbah is geen Bart Smit hondje.

Soms komen mensen in een asiel met een heel lang verlang- of eisenlijstje waaraan een hond moet voldoen. Meestal begint zo'n lijstje met: -- de hond moet alleen kunnen zijn -- hij moet zindelijk zijn -- hij moet vriendelijk zijn naar mens en dier -- en de hond moet niet te duur zijn in onderhoud Vaak nemen we even een stilte in acht, nadat het lijstje is opgezegd, de spanning wordt dan met de seconde opgebouwd. Er verschijnt dan een glimlach op het gezicht van de asielmedewerker. Het is mooi te zien dat die glimlach onmiddellijk wordt overgenomen door de andere partij. Dan komt de ontlading wanneer de medewerkers zegt: "Ja zo'n hond is er wel.....". "Maar dan moet u wel even naar Bart Smit"
Het is niet zo dat we dergelijke mensen direct afwijzen, maar we proberen wel op een bijzondere manier duidelijk te maken dat het zo niet werkt. Afhankelijk van ras en achtergrond is het gedrag van iedere hond weer anders. Afhankelijk van kennis en ervaring van de mens zal iedere hond zich daarna gedragen.
Neem bijvoorbeeld Shabbah, een kruising herder in het asiel in Spijkenisse. Sinds begin december vorig jaar zit deze viervoeter in het asiel, in afwachting van wat er gebeuren gaat. Shabbah's verhaal was dat hij absoluut niet bij andere honden kon en zich soms agressief naar mensen opstelde. In het asiel, met ervaren medewerkers liet de herder al snel ander gedrag zien. Met name het gedrag naar mensen toe veranderde. Het werd een echte kroelhond, die zich mensgericht opstelde. Bewonderenswaardig om zo te zien hoe een hond zich kan aanpassen. Bij zijn vorige baasje had de hond kennelijk veel meer "vrije ruimte" en klom de viervoeter aanzienlijk in de rangorde. En hoe hoger je als hond in de rangorde zit, hoe meer recht je hebt om anderen te corrigeren, zelfs mensen. Er is inmiddels als veel tijd en aandacht in de hond gestoken en de medewerkers zien heel veel verbetering in het gedrag van Shabbah. De kunst zal zijn de tips en truukjes van de medewerkers van het asiel over te nemen. Sporters onder ons weten het. Je bent een ander mens wanneer je hebt gesport. Je voelt je goed, voldaan en tevreden. Er is met Shabbah gefietst, er zijn behendigheidstrainingen aangeboden, om zo het gevoel van tevredenheid te geven en dat is gelukt. Daarnaast is de hond geestelijk ook vermoeid, met bijvoorbeeld intelligentiespellen. Ik ben ervan overtuigd dat Shabbah een hele leuke hond blijft als ook de nieuwe eigenaar die activiteiten voortzet. Je moet er dus wel wat voor over hebben. En dan zie je dat met een echte hond veel meer moet doen dan met een "Bart Smit"hondje.
Is uw interesse gewekt, neem dan eens contact op met het asiel in Spijkenisse. 088-3437112.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten